Składniki: Bułki (na około 10-12 sztuk): - pasta z 4 łyżek mleka, 2 łyżek wody, 2 płaskich łyżek mąki - 320 g mąki pszennej typ 500/550 - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka soli - 120 ml mleka - 7 g drożdży instant - 1 całe jajko + 1 żółtko - około 3 łyżki miękkiego masła - sezam - pęczek szparagów - roszponka - 1 mała cukinia - awokado - około 5 jajek - 4-5 łyżek majonezu (lub gęstego jogurtu) - 2 łyżki musztardy sarepskiej - 1-2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - sok z cytryny - sól, pieprz Wykonanie: Bułki przygotowałam z tego przepisu: LINK. Jednak zamiast użyć tych z marketów, dedykowanych do burgerów, polecam Wam odwiedzić sprawdzoną piekarnię (w większości są dostępne bułki do hamburgerów) lub po prostu wybrać waszą ulubioną bułkę (ja np. często kupuję moje ulubione bajgle, albo bułki z pieczywa w stylu bawarskim, smakiem przypominające precle, które do domowych burgerów sprawdzają się idealnie). Oczywiście możecie użyć gotowych bułek, wtedy czas przygotowania skróci się do około 20-30 minut, co chyba jest wystarczającym powodem, żeby skusić się na przygotowanie sobie takiego obiadu. Przygotowanie dodatków: Szparagi gotujemy we wrzącej wodzie (lub na parze przez około 4 minuty, w zależności od grubości szparagów). Cukinię kroimy wzdłuż, w bardzo cienkie plasterki, następnie wrzucamy je na wrzącą wodą na 20 sekund. Awokado obieramy, kroimy w kostkę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, mieszamy. Na patelnię kładziemy przekrojone na pół bułki, podgrzewamy je, aż się zrumienią.