Składniki
Składniki
- 3 kg cukinii
- 5 średnich cebul
- 3 łyżki soli
Zalewa
- 125 ml octu 10%
- 700 ml wody
- 300 g cukru *
- 3 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżeczki gorczycy
- 3 łyżki papryki słodkiej
- 3 łyżki pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne **
Przepis
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Można w tym celu użyć szatkownicy, czy tarki jednak należy pamiętać, że plasterki nie mogą być zbyt cienkie. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka i łączymy z cukinią. Dodajemy sól i odstawiamy na 2-3 godziny, aż cukinia puści sok. Po tym czasie odsączamy cukinię z nadmiaru soku.
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/salatka-cukiniowa-z-kurkuma/