Składniki
- 600 g kiełbasy myśliwskiej *
- 500 ml passaty pomidorowej **
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 400 g cukinii zielonej
- 200 ml wody
- 4 papryki różnokolorowe
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ⅓ łyżeczki cukru
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- świeża bagietka
Przepis
- Cukinie oraz paprykę dokładnie myjemy. Na dużej patelni do duszenia rozgrzewamy smalec, wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i podsmażamy. Podsmażoną kiełbasę przekładamy na talerz, pozostawiając tłuszcz na patelni. Następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i chwilę podsmażamy, mieszając. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz posiekany czosnek i podsmażamy 2 minuty od czasu do czasu mieszając.
- Do warzyw dodajemy wcześniej przesmażoną kiełbasę, passatę pomidorową, koncentrat, wodę oraz przyprawy. Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
- * użyłam dobrej kiełbasy o zawartości 80 % mięsa
- ** można użyć świeżych pomidorów (1,2 kg)
Notes
- - jak widać na zdjęciu moje leczo zawiera nie rozgotowane, wciąż chrupiące warzywa, ponieważ nie jestem zwolennikiem rozgotowanych dań, przypominających papki