Leczo z cukinią

Małgorzata
Obiad
04.08.2018 20:39
Leczo z cukinią

Składniki

  1. 600 g kiełbasy myśliwskiej *
  2. 500 ml passaty pomidorowej **
  3. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  4. 400 g cukinii zielonej
  5. 200 ml wody
  6. 4 papryki różnokolorowe
  7. 4 ząbki czosnku
  8. 2 cebule
  9. 1 łyżka smalcu
  10. 2 łyżeczki słodkiej papryki
  11. ½ łyżeczki ostrej papryki
  12. ⅓ łyżeczki cukru
  13. pieprz czarny
  14. sól

Dodatkowo

  1. świeża bagietka

Przepis

  1. Cukinie oraz paprykę dokładnie myjemy. Na dużej patelni do duszenia rozgrzewamy smalec, wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i podsmażamy. Podsmażoną kiełbasę przekładamy na talerz, pozostawiając tłuszcz na patelni. Następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i chwilę podsmażamy, mieszając. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz posiekany czosnek i podsmażamy 2 minuty od czasu do czasu mieszając.
  2. Do warzyw dodajemy wcześniej przesmażoną kiełbasę, passatę pomidorową, koncentrat, wodę oraz przyprawy. Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  3. * użyłam dobrej kiełbasy o zawartości 80 % mięsa
  4. ** można użyć świeżych pomidorów (1,2 kg)

Notes

  1. - jak widać na zdjęciu moje leczo zawiera nie rozgotowane, wciąż chrupiące warzywa, ponieważ nie jestem zwolennikiem rozgotowanych dań, przypominających papki