Ciasto czekoladowe z malinami - składniki na biszkopt: - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 2 łyżki oleju - 2 łyżki mleka - 1 szklanka mąki pszennej - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - do nasączenia: 1/3 szklanki likieru czekoladowego + 2/3 szklanki wody Ciasto czekoladowe z malinami i Nutellą - składniki na krem czekoladowy: - 400 ml śmietany kremówki 30% - 250 g mascarpone - 225 g Nutelli - 3 łyżeczki żelatyny - 1/3 szklanki wody Pozostałe składniki: - 2 galaretki malinowe - 2,5 szklanki wrzątku - około 350 g malin Jak zrobić ciasto czekoladowe z malinami i Nutellą? Wyśmienite ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, kremu z dodatkiem Nutelli i świeżych malin zatopionych w galaretce. Wyłóż 2/3 kremu czekoladowego, przykryj drugim blatem biszkoptu, ponownie nasącz likierem z wodą. - Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z serkiem mascarpone. Polecam Ci również inne przepisy na ciasta z malinami: - Do formy włóż jeden blat biszkoptu, nasącz go likierem wymieszanym z wodą. Ustaw mikser na najniższą moc i miksuj do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. - Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 30 minut - do suchego patyczka. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia,delikatnie wmieszaj łyżką. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.