W Grecji tzatziki tradycyjnie podaje się jako meze, czyli przystawkę i jada z pieczywem, smażonym bakłażanem lub cukinią, albo wykorzystuje jako dodatek do mięs pieczonych na grillu tudzież ruszcie. U mnie tzatziki pojawiają się jako obowiązkowy dodatek do dań z grilla, czy jako dip do warzyw (zarówno surowych, jak i pieczonych) lub do bułgarskich krokietów. Tradycyjnie dodaje się tylko odrobinę czosnku, pieprzu oraz oliwę z oliwek, ale świeża mięta, natka pietruszki lub koperek to również świetne dodatki. Ważne jest jednak aby wybrać jogurt typu greckiego lub bałkańskiego o odpowiedniej zawartości tłuszczu, który sprawia, że sos jest gęsty i kremowy. Ja pokusiłem się tym razem o odrobinę kopru ogrodowego, który wprost wspaniale się z cacykami komponuje. Dzięki temu sos tzatziki nie będzie rzadki i z czasem nie podejdzie wodą.