Po tym czasie wyciągnij jajko łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku. ………………………………………… - 50 g rukoli - puszka tuńczyka w sosie własnym - kilka pomidorków koktajlowych - kilka mini korniszonów - rzodkiewka Francuski winegret - 2 łyżeczki musztardy sarepskiej - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżeczka octu winnego - 100 ml oliwy z oliwek - sól, pieprz Do miski dodaj musztardę, sok z cytryny, ocet, pieprz oraz sól – wymieszaj dokładnie (najlepiej rózgą). W momencie, gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz ognień, zrób łyżką lekki wir i wlej delikatnie jajko (prosto ze skorupki albo możesz je wlać z miseczki). Jajko poszetowe (inaczej w koszulce) - 1 jajko - woda - 2 łyżki octu ( lub sok z cytryny) …… ………… ………… …………