Drożdżówki z jagodami

Anna

Ciasta

26.08.2020 19:20

Drożdżówki z jagodami

Ciasto: - 600 g mąki - 40 g świeżych drożdży - 90 g masła - 2 jajka - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki cukru Kruszonka: - 100 g mąki krupczatki - 60 g masła - 1/2 szklanki cukru Gdy bułeczki już są ładnie wyrośnięte w każdej z nich robimy na środku dołek, najlepiej szklanką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę by ciasto podwoiło swoją objętość. Dodatkowo: - ok 400 g jagód - 1 jajko do posmarowania Podgrzewamy mleko razem z masłem by się rozpuściło. Tak przygotowane drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C na ok 20-25 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na stolnicę podsypaną mąką.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://jaworskaanna7.blogspot.com/2020/07/drozdzowki-z-jagodami.html

Niespełnione zdolności kulinarne

Anna