Przepis
Składniki:
- filet z indyka
- 2 średnie cebule
- pęczek świeżego koperku
- mała śmietana 30%
- pół kostki rosołowej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- kleik kukurydziany do zagęszczenia (ok. 6 łyżeczek)
Filet umyłam i pokroiłam w grubsze paski, oprószyłam sola i pieprzem. Cebulę posiekałam (wielkość i kształt nie ma znaczenia) i podsmażyłam na oleju. Do cebuli dodałam szklankę wody i kostkę rosołową i tak dusiłam do miękkości, w razie potrzeby można dodać więcej wody. Podduszoną cebulkę wraz z powstałym sosem zmiksowałam w blenderze z dodatkiem kleiku kukurydzianego.
Na tej samej patelni z obu stron lekko obsmażyłam indyka, dodałam zmiksowaną cebulę, śmietankę, posiekany koperek i tak dusiłam przez ok. 10 minut. Pod koniec duszenia doprawiłam solą i pieprzem, i gotowe.
Podałam z pomidorkami koktajlowymi i ryżem gotowanym w curry wymieszanym po ugotowaniu z czerwoną fasolą.
Obiadek wyszedł pyszny, mój nigdy-nie-chwalący-mnie-mąż zapytał czy zostało coś na jutro:)
Smacznego!