Indyk w sosie cebulowo- koperkowym

Marta
Obiad
18.07.2014 14:32
Indyk w sosie cebulowo- koperkowym

Przepis

Składniki:

- filet z indyka

- 2 średnie cebule

- pęczek świeżego koperku

- mała śmietana 30%

- pół kostki rosołowej

- 1 łyżka oleju rzepakowego

- sól i pieprz do smaku

- kleik kukurydziany do zagęszczenia (ok. 6 łyżeczek)

Filet umyłam i pokroiłam w grubsze paski, oprószyłam sola i pieprzem. Cebulę posiekałam (wielkość i kształt nie ma znaczenia) i podsmażyłam na oleju. Do cebuli dodałam szklankę wody i kostkę rosołową i tak dusiłam do miękkości, w razie potrzeby można dodać więcej wody. Podduszoną cebulkę wraz z powstałym sosem zmiksowałam w blenderze z dodatkiem kleiku kukurydzianego.

Na tej samej patelni z obu stron lekko obsmażyłam indyka, dodałam zmiksowaną cebulę, śmietankę, posiekany koperek i tak dusiłam przez ok. 10 minut. Pod koniec duszenia doprawiłam solą i pieprzem, i gotowe.

Podałam z pomidorkami koktajlowymi i ryżem gotowanym w curry wymieszanym po ugotowaniu z czerwoną fasolą.

Obiadek wyszedł pyszny, mój nigdy-nie-chwalący-mnie-mąż zapytał czy zostało coś na jutro:)

Smacznego!