Lekko pikantny gulasz drobiowy z Porto i suszonymi śliwkami

Dagmara
Obiad
15.12.2014 15:22
Lekko pikantny gulasz drobiowy z Porto i suszonymi śliwkami

Przepis

Składniki na 4 porcje gulaszu drobiowego:

750 g mięsa drobiowego, pokrojonego w kostkę

Marynata:

sok z jednej pomarańczy

1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o małych oczkach

3 cm imbiru, starte na tarce o małych oczkach

2 liście laurowe

1 ziarenko ziela angielskiego

5 główek goździków, zmiażdżonych w palcach

4 gwiazdki anyżowe

szczypta soli

Dodatkowo:

100 g opłukanych suszonych śliwek

1 cebula, pokrojona w kostkę

250 ml bulionu drobiowego

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

1 gałązka rozmarynu

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

1/2-1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

1 1/2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki mąki pszennej

szczypta soli

Do podania:

ryż jaśminowy, ugotowany zgodnie z zaleceniami producenta

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN

CZAS MARYNOWANIA: MIN. 3 H

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, wkładamy do niej kurczaka i dokładnie mieszamy. Kurczaka z marynatą przelewamy do woreczka do mrożenia, zawiązujemy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny do zamarynowania, a najlepiej na całą noc.

2. Mięso odsączamy z marynaty, wyrzucamy liście laurowe, anyż i ziele angielskie (marynatę zachowujemy). Suszone śliwki zalewamy gorącym bulionem drobiowym i odstawiamy na 20-30 minut. W między czasie porządnie rozgrzewamy garnek z grubym dnem. Wrzucamy mięso partiami i smażymy na złoty kolor- wyciągamy i odstawiamy na bok.

3. Zmniejszamy ogień do średniego, wlewamy oliwę, a następnie wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy obie papryki w proszku i dokładnie mieszamy. Z powrotem stawiamy na kuchence, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając przesmażamy około 1 minutę.

4. Do garnka wrzucamy mięso, wlewamy porto, dodajemy tymianek i rozmaryn, zwiększamy ogień i gotujemy przez 2 minuty. Wrzucamy namoczone śliwki i wlewamy marynatę. Gotujemy przez 3 minuty.

5. Mąkę mieszamy z bulionem pozostałym z namaczania śliwek. Wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i dotujemy 1-2 minuty. Doprawiamy solą. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miseczek i podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :)

Po więcej inspirujących przepisów zapraszam na blog :)