Eskalopki z indyka

Małgorzata
Obiad
11.07.2016 15:31
Eskalopki z indyka

Składniki

Składniki

6 sznycli z indyka

150 g malutkich pieczarek

250 ml słodkiej śmietanki

110 ml bulionu

5-7 gałązek świeżego tymianku

3 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

pieprz biały

sól

Przepis

Filety doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa układamy gałązkę tymianku. Przykrywamy filety pergaminem i delikatnie rozbijamy. Gałązki tymianku powinny się przykleić do mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy obrane ząbki czosnku. Następnie każdy kawałek mięsa obsmażamy z obydwu stron na złoty kolor. Tymianek powinien pozostać przyklejony do mięsa. Tak przygotowane mięso przekładamy na talerz.

Na patelnię wrzucamy pieczarki i chwilę podsmażamy. Nie dodajemy oliwy. Pieczarki wchłoną wszystkie smaki z patelni. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy śmietankę i mięso, które układamy stroną z tymiankiem do góry. Dusimy na małym ogniu, aż sos odpowiednio zredukuje się. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą. Eskalopki podajemy z ziemniakami.