Sos pistacjowy: - 1/2 szklanki gęstego jogurtu, - 6 listków czosnku niedźwiedziego, - 1/2 awokado, - 2 łyżki wyłuskanych pistacji, - sok z połowy cytryny, - 1 łyżeczka musztardy, - 1/2 kiszonej cytryny (opcjonalnie ale bardzo polecam), - 1 łyżeczka syropu z agawy lub 1/2 łyżeczki cukru, - sól i pieprz do smaku. Temperatury na zewnątrz coraz wyższe więc okazji do spotkań w plenerze będzie coraz więcej ;). Chude polędwiczki upieczone w sakiewkach z szynki na liściach świeżego czosnku niedźwiedziego, który jest dostępny tylko wiosną. 35 minut Porcje: 2 Składniki: - polędwiczka wieprzowa QAFP ok. 20 cm, - 8-10 plastrów szynki prosciutto lub innej długo dojrzewającej, - 6 listków czosnku niedźwiedziego (lub 1 łyżeczka suszonego), - 100 ml białego wytrawnego wina (polecam młode portugalskie Vinho Verde), - sok z połowy limonki, - pieprz, - 2 łyżki oliwy. Sałatka: Chude polędwiczki upieczone w sakiewkach z szynki na liściach świeżego czosnku niedźwiedziego, który jest dostępny tylko wiosną. Polędwiczki podałam z chrupiącą sałatką z zielonych warzyw i sosu pistacjowego ale może być każda inna w wiosennym wydaniu. Polędwiczki podałam z chrupiącą sałatką z zielonych warzyw i sosu pistacjowego ale może być każda inna w wiosennym wydaniu. - W tym czasie polędwiczkę podzielić na dwie porcje, oprószyć pieprzem, obsmażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Sałatka: - Cukinię pokroić w nitki (najlepiej przy pomocy specjalnej obieraczki), wymieszać z rukolą, wyłożyć na porcję sosu, posypać pistacjami i plastrami chili. Można je podać na rodzinny obiad i kolację lub w trakcie przyjęcia dla znajomych w ogrodzie. Polędwiczki położyć na szynce, skropić sokiem z limonki, obłożyć liśćmi czosnku niedźwiedziego i szczelnie owinąć szynką.