Składniki
Składniki na 2 porcje:
na sos:
½ większej cukinii lub 1 mała
1 marchewka
½ pęczka koperku
małe opakowanie śmietany 18% (200g)
1 ząbek czosnku
sól
1 łyżka oleju
Pulpety:
300g mięsa mielonego z indyka
1 ząbek czosnku
½ małej cebuli
garść bułki tartej
1 jajko
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku.
Przepis
Przygotowanie - sos:
Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Czosnek posiekać. Usmażyć na łyżce oleju. Doprawić solą do smaku. Dodać śmietanę. Chwile gotować. Na koniec posypać posiekanym koperkiem.
Przygotowanie - pulpety:
Czosnek i cebulę posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do mięsa z pozostałymi składnikami. Wyrobić mięso na jednolitą masę. Formować pulpety. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 25-30 minut.