Pulpety z indyka w sosie cukiniowo-marchewkowym z koperkiem

Anna
Obiad
16.08.2015 18:27
Pulpety z indyka w sosie cukiniowo-marchewkowym z koperkiem

Składniki

Składniki na 2 porcje:

na sos:

½ większej cukinii lub 1 mała

1 marchewka

½ pęczka koperku

małe opakowanie śmietany 18% (200g)

1 ząbek czosnku

sól

1 łyżka oleju

Pulpety:

300g mięsa mielonego z indyka

1 ząbek czosnku

½ małej cebuli

garść bułki tartej

1 jajko

sól

pieprz

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku.

Przepis

Przygotowanie - sos:

Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Czosnek posiekać. Usmażyć na łyżce oleju. Doprawić solą do smaku. Dodać śmietanę. Chwile gotować. Na koniec posypać posiekanym koperkiem.

Przygotowanie - pulpety:

Czosnek i cebulę posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do mięsa z pozostałymi składnikami. Wyrobić mięso na jednolitą masę. Formować pulpety. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 25-30 minut.