Drożdżówki z borówkami à la jagodzianki z erytrolem

Martyna
Desery
23.08.2020 20:43
Drożdżówki z borówkami à la jagodzianki z erytrolem

Składniki na ciasto: – 500g mąki pszennej – 250ml mleka – 75g masła, miękkiego – 60g erytrolu – 50g cukru – 30g drożdży świeżych – 2 żółtka – 1 łyżeczka cukru waniliowego – szczypta soli Składniki na nadzienie: – 400g borówek – 30g erytrolu – 20g skrobi ziemniaczanej Składniki na lukier: – 100g erytrolu – 6 kropli soku z cytryny – 1 białko CIASTO: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części (po ok. 60 g każda), formujemy kule, umieszczamy na oprószonym mąką blacie i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. NADZIENIE: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części (po ok. 60g każda), formujemy kule, umieszczamy na oprószonym mąką blacie i odstawiamy ponownie na 15 minut. Układamy je na przygotowanej wcześniej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 3-4 cm odstępy, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. 3. Układamy je na przygotowanej wcześniej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 3-4 cm odstępy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. Na Thermomix Jagodzianki: CIASTO: 1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy drożdże i cukier z erytrolem, podgrzewamy 3 min/37°C/obr. 1. 2. Do dzieła! 🙂 Z przepisu wychodzi 16 bułeczek, z czego jedna to ok. 192kcal, B: 4,9g, T: 5,2g, W: 31,1g. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Zmieniamy mieszadło miksera na hak lub ręce i wyrabiamy do momentu, aż masa będzie elastyczna i nie będzie kleiła się do rąk (w razie potrzeby podsypujemy masę mąką). Ciasto przekładamy do dużej, natłuszczonej olejem miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. 3. 2. Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczamy dłonią, na środek nakładamy czubatą łyżkę nadzienia i zlepiamy brzegi, formując podłużne bułeczki. Każdą kulkę ciasta lekko rozpłaszczamy dłonią, na środek nakładamy czubatą łyżkę nadzienia i zlepiamy brzegi, formując podłużne bułeczki. Nie jestem jakąś wielką wielbicielką jagód (za to za borówki dam się pokroić), więc postanowiłam zrobić coś na wzór jagodzianek. Bułeczki pieczemy 12-15 min, wyjmujemy i przekładamy na kratkę do studzenia ciast.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/drozdzowki-z-borowkami-a-la-jagodzianki-z-erytrolem/