Bezglutenowy sernik z bezową pianką LIGHT

Martyna
Ciasta
19.09.2016 12:53
Bezglutenowy sernik z bezową pianką LIGHT

Składniki na masę serową: – 1000g twarogu półtłustego – 650ml mleka – 5 żółtek (białka pozostawiamy na bezową piankę) – 3 łyżki ksylitolu (lub więcej o ile wolimy słodsze ciasta) – 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru lub 70g skrobi ziemniaczanej – 50ml oleju – szczypta soli Białka dokładnie oddzielamy od żółtek (ani kropla żółtka nie może dostać się do białek!). Składniki na spód: – 60g mąki ryżowej – 60g mąki kukurydzianej – 60g zimnego masła – 1 łyżka ksylitolu – 1 jajko – 1 żółtko – 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Formę natłuszczamy. Składniki na bezową piankę: – 5 białek – 100g ksylitolu w pudrze (ksylitol rozdrobniony na cukier puder) – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka będące w suchej i czystej misce, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ok. 2 minuty, dopiero wtedy zaczynamy dodawać po łyżce ksylitolu (w kilkunastosekundowych odstępach) ciągle ubijając. Miksujemy na wysokich obrotach przez 3 minuty, a powstałą masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, pianę wykładamy na ciasto i pieczemy kolejne 10 minut w 180 stopniach. (Pianka po upieczeniu powinna być lekko przyrumieniona, nie powinna być ciemnobrązowa, dlatego jeśli piekarnik grzeje zbyt mocno – zredukuj temperaturę). Przepis na formę 40 x 24 cm (tym razem wykonany w tortownicy 21 cm i 3 kokilkach). Z okazji dzisiejszych, moich 22. urodzin, nie mogę wstawić przepisu na nic innego niż ciasto! Ciasto przekładamy na formę, przykrywamy je folią spożywczą i za jej pomocą rozprowadzamy ciasto po dnie formy. Ciasto, które było pieczone tej nocy, delikatne, rozpływające się w ustach i odchudzone najbardziej, jak się tylko dało.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/bezglutenowy-sernik-bezowa-pianka-light/