Babeczki z kiszoną kapustą i szynką serrano

Martyna
Przekąski
17.09.2016 13:25
Babeczki z kiszoną kapustą i szynką serrano

Składniki na 16 babeczek: – 120g jogurtu naturalnego – 100g kapusty kiszonej – 100g mąki orkiszowej/kukurydzianej – 100g szynki serrano/szwarcwaldzkiej/jamón iberico/parmeńskiej – 20g tartego parmezanu – 20ml oleju – 2 jajka – 1 cebula – 1/2 papryki – 1/2 pęczki natki pietruszki – 1 łyżka siemienia lnianego – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – sól, pieprz Szynkę rwiemy na drobne kawałki, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Częściej jednak jadamy babeczki na słodko, jednakże babeczki na słono smakują równie smacznie, a mogą stanowić świetną i pożywną przekąskę w ciągu dnia. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy na muffiny lub do silikonowych foremek i umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni, pieczemy ok. 30 minut. Poczynając od jajek, które mogą być tylko dodatkiem, a nawet bazą, która zlepi wszystkie składniki, przez różnego rodzaju sery i mięsa, a kończąc na ulubionych warzywach. Na odrobinie oleju szklimy cebulę i po chwili dodajemy szynkę, smażymy 2 minuty i odstawiamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/babeczki-kiszona-kapusta-szynka-serrano/