Przepis na 4 porcje, jedna to około 227kcal, B: 9,6g, T: 14,3g, W: 16,7g. Składniki: – 500g gęstego jogurtu – 3 długie ogórki – ok. 100-150ml zimnej wody – 50g orzechów włoskich – 1 pęczek koperku – ½ pęczka dymki – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka soku z cytryny – 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego – sól, pieprz W związku z tym, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszny chłodnik bułgarski, który wykonacie w 5 minut. Możecie spożyć go od razu po przygotowaniu, jednak polecam schłodzić go w lodówce co najmniej 30 minut – żeby się przegryzł. Zupę podajemy od razu lub wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut (a najlepiej na kilka godzin), żeby dobrze się schłodziła i przegryzła. Do większej miski przekładamy jogurt, dodajemy pokrojone ogórki, posiekany koperek i dymkę (zostawiamy trochę do ozdoby), przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny i koncentrat.