😉 Składniki na ogórki krokodylki (w chilli): 2 kg ogórków 1 główka czosnku 1 łyżka soli 2 łyżki chilli 3 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka cukru szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie: 1. Ogórki w chilli stanowią świetny dodatek do obiadu, są idealne na kanapkę, a także sprawdzą się jako przekąska na przyjęcie. Sezon na ogórki w pełni, więc czas uzupełnić spiżarnię domowymi przetworami, tak aby móc się cieszyć ich smakiem zimą! Następnie każdy słoik przechylamy na bok i dość ciasno wkładamy pokrojone ogórki, zostawiając około 1 cm przed rantem. Polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na ogórki krokodylki (w chilli). Do szerokiego garnka, na dno kładziemy ściereczkę, a następnie układamy słoiki, tak aby się nie stykały. Należy unikać przerośniętych ogórków, które mają duże pestki, takie nie będą ani chrupiące, ani smaczne. 3. Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Ogórki krokodylki (w chilli) to zdecydowanie nasz faworyt wśród ogórkowych przetworów. Zazwyczaj przetwory zostawiam jeszcze przez dzień na obserwacji, sprawdzam czy wszystkie zaciągnęły i dopiero je wynoszę do piwnicy. Tak przygotowaną jeszcze ciepłą zalewą napełniamy nasze słoiki z ogórkami, zostawiając 1 cm przestrzeni. Podane składniki wystarczą na 6 słoików o pojemności 500 ml każdy. Garnek stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści.