Składniki na kurczaka duszonego w porach: 2 pojedyncze piersi z kurczaka – około 500 g sól, świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki curry olej do smażenia sos porowy 1 duży por (mój miał 350 g przed obcięciem zielonych liści) 200 ml śmietanki 30% 1/4 szklanki wody 2 łyżki masła sok z cytryny do skropienia sól, pieprz szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie: Mój dzisiejszy obiad był również z wykorzystaniem tego warzywa, a mianowicie przygotowałam filety kurczaka duszone w sosie z porami. 4. Na patelnię przekładamy wcześniej podsmażone kawałki mięsa i dusimy na najmniejszym palniku, pod przykryciem przez około 5 minut. Kurczak duszony w porach to soczyste i mięciutkie kawałki mięsa, które są chwilę podsmażone, a następnie duszone w bardzo kremowym sosie śmietanowo – porowym. 🙂 Kurczaka w sosie porowym podałam z kaszą kuskus, ale doskonale sprawdzi się również puree ziemniaczane, czy ryż. Por smażymy na średniej mocy palnika, aż się zeszkli – przez około 5 minut. Kawałki kurczaka podsmażamy na patelni przez około 5 minut. Zatem zapraszam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na kurczaka duszonego w porach. Jest to super pomysł na smaczny i szybki obiad, który zrobisz w dosłownie 30 minut! Kurczaka w porach podajemy z kaszą, ryżem czy puree ziemniaczanym. Jak już kiedyś pisałam uwielbiam pora w każdej postaci, w sałatce, zupie..