wody 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka suszonych pomidorów 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego Tak, żeby było inaczej :) Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka 750 ml. Taka szyneczka w sosie, fajnie się sprawdzi na obiad, ale też na imprezę, jako danie na ciepło. Dodatkowo: olej do smażenia mięsa masło do smażenia warzyw 1 mały ogórek kiszony mąka do zagęszczenia sosu Wykonanie: Szynkę umyć, pokroić w plastry. Przeważnie w niedzielę, gotuje mąż, taka nasza tradycja :) Tym razem był w pracy,więc musiałam gotować sama :) W niewielkiej ilości zimnej wody, rozmieszać 1 łyżeczkę mąki pszennej i płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Na 5 minut przed końcem duszenia, dodać pokrojonego w półplasterki ogórka kiszonego. Po około godzinie na osobnej patelni podsmażyć na maśle, pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek. Ja podałam na obiad z ziemniakami, a na drugi dzień zrobiłam kopytka.