Do każdego pojemniczka (u mnie o pojemności 100 ml, ale możesz użyć np 150 ml) wsypujemy po jednym biszkopcie posiekanym w małą kosteczkę (chodzi o takie zwykłe okrągłe biszkopty). Do każdego pojemniczka (u mnie o pojemności 100 ml, ale możesz użyć np 150 ml) wsypujemy po jednym biszkopcie posiekanym w małą kosteczkę (chodzi o takie zwykłe okrągłe biszkopty). Moje desery na słodki stół- przepisy , które robi się naprawdę szybciutko przygotowałam w następujących smakach: Jak zrobić desery na słodki stół? Jednak w przypadku tych moich przepisów na słodki stół nie ma potrzeby trzymania się idealnych proporcji i nie musicie korzystać z takich samych pojemniczków jak ja. Swoje plastikowe pojemniczki kupiłam na allegro, ale jeżeli wpiszecie w wyszukiwarce- plastikowe pojemniki na słodki stół to wyskoczy Wam naprawdę sporo propozycji. Do każdego pojemniczka (u mnie o pojemności 150 ml) nakładamy po 1 płaskiej łyżce biszkopta i czubatej łyżce masy śmietankowej. Ostatnio opublikowałam na moim Facebooku i Instagramie zdjęcia z własnoręcznie przygotowanego słodkiego stołu, który składał się z trzech bardzo prostych deserków podanych w plastikowych pojemniczkach. Schłodzoną śmietankę (100 ml) miksujemy z dwoma łyżkami cukru pudru, po chwili dodajemy 250 g mascarpone i ponownie miksujemy. Początkowo miały być tylko 3 smaki: rafaello, banofee i leśny mech, ale zostało mi trochę składników i po prostu z resztek stworzyłam 5 sztuk deseru o smaku truskawka+karmel. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia, a następnie go rozwalamy dłońmi tworząc biszkoptową, zieloną posypkę. 250 ml zimnej śmietanki kremówki miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru i śmietan-fixem. Takie domowe desery na słodki stół to genialna propozycja na parapetówkę, urodziny, chrzciny czy imieniny . Banofee: 2 małe banany kroimy w kosteczkę i skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny (żeby szybko nie czerniały). Zimną śmietankę kremówkę (ok. 200 ml) miksujemy z łyżką cukru pudru i 100 g mascarpone. Mi zostało troszkę masy rafaello i po odrobinie nakładałam na wierzch każdego deseru. Przykrywamy drugą płaską łyżką biszkopta, a wierzch dekorujemy kilkoma borówkami i pokrojonymi w kosteczkę truskawkami lub malinami. Princessę kokosową kroimy w bardzo drobną kosteczkę i każdy deserek dekorujemy ok 1 płaską łyżeczką princessy. Dodajemy także po pół okrągłego biszkopta na każdy deserek (drobniutko pokrojony).