Domowy kisiel porzeczkowy

Domowy kisiel porzeczkowy

Do garnuszka wrzucamy owoce, wlewamy wodę. Gotujemy kilka minut, aż porzeczka straci barwę i zrobi się miękka. Następnie przecieramy ją przez sitko. Uzyskany sok ponownie podgotowujemy, dodajemy cukier (do smaku). …

Składniki

- 1 szklanka czerwonych porzeczek,

- 1 i 1/2 szklanki wody,

- 3-4 płaskie łyżki cukru (lub mniej/do smaku),

- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Przepis

Do garnuszka wrzucamy owoce, wlewamy wodę. Gotujemy kilka minut, aż porzeczka straci barwę i zrobi się miękka. Następnie przecieramy ją przez sitko. Uzyskany sok ponownie podgotowujemy, dodajemy cukier (do smaku). Następnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Wszystko energicznie mieszamy, do uzyskania kisielu. Przelewamy do pucharków. Studzimy i jemy.

 http://anamarisworld.blogspot.com/2015/07/prosty-domowy-kisiel-porzeczkowy.html
Ana

true

Polecane