Domowy kisiel porzeczkowy

Ana
Desery
28.07.2015 18:48
Domowy kisiel porzeczkowy
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

- 1 szklanka czerwonych porzeczek,

- 1 i 1/2 szklanki wody,

- 3-4 płaskie łyżki cukru (lub mniej/do smaku),

- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Przepis

Do garnuszka wrzucamy owoce, wlewamy wodę. Gotujemy kilka minut, aż porzeczka straci barwę i zrobi się miękka. Następnie przecieramy ją przez sitko. Uzyskany sok ponownie podgotowujemy, dodajemy cukier (do smaku). Następnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Wszystko energicznie mieszamy, do uzyskania kisielu. Przelewamy do pucharków. Studzimy i jemy.