Zupa z serków topionych

Ewelina
Zupy
16.07.2014 8:18
Zupa z serków topionych

Przepis

Zupa z serków topionych

Mniami! Mniami!

Jeśli nie lubicie stać długo przy garach, polecam tę oto banalną i szybką w wykonaniu zupę.

Dodać duużo zieleniny, groszku ptysiowego/grzanek.

Co trzeba?

1 litr bulionu

300 g serka topionego naturalnego/śmietankowego

2 małe cebule

3-4 ząbki czosnku

posiekana natka pietruszki

majeranek (opcjonalnie)

sól

pieprz

Co i jak?

Cebulę obrać, drobniutko posiekać, przełożyć na patelnię.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli. Całość ładnie podrumienić.

Bulion zagotować, dodać pokrojone na mniejsze kawałki serki topione.

Mieszać, aż serki się rozpuszczą. Dodać cebulę i czosnek.

Gotować 5 min. Doprawić solą i pieprzem (choć moja wersja tego wcale nie potrzebowała).

Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Smacznego!

PS. Jeśli ktoś nie lubi cebuli w zupie, może spróbować ją zblendować