Aksamitna zupa z serkami topionymi

Ewelina
Zupy
16.09.2014 9:13
Aksamitna zupa z serkami topionymi

Przepis

Składniki:

2 litry bulionu

3 pory

1 cebula

3 serki topione śmietankowe

łyżka oleju rzepakowego

0,5 kg mięsa mielonego z indyka

1 jajko

bułka tarta

sól, biały pieprz, świeży szczypiorek

Sposób przyrządzenia:

Selera i cebulę pokroić, zeszklić na rozgrzanej patelni. Dodać całość do bulionu, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować aż warzywa się rozgotują. Dodać serki i pogotować jeszcze chwile. Całość zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W między czasie gdy zupa się będzie gotować można przygotować mięsne kuleczki. W misce wyrobić mięso z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Formować małe kuleczki, obsmażyć na patelni na oleju po czym dodać do zupy. Podawać ze świeżym szczypiorkiem.

Smacznego :-)