Naleśnikowe ciasto czekoladowe

Krzysztof
Przepisy
13.09.2013 7:37
Naleśnikowe ciasto czekoladowe

Przepis

Składniki

1/2 szklanki mąki

2 łyżki cukru

2 łyżki ciemnego kakao

łyżeczka proszku do pieczenia

szklanka mleka

2 jaja

1/2 kostki masła

400 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania

Roztrzepać jajka z mlekiem, dodać wszystkie sypkie składniki i dobrze wymieszać.

Masło rozgrzać na patelni, ciasto wlać tak, aby jak najcieniej przykryło jej dno. Smażymy z dwóch strn na małych ogniu, ponieważ czekoladowe naleśniki łatwo się przypalają.

Gotowe naleśniki układamy jeden na drugim, a gdy usmażymy już wszystkie, odstawiamy całość do nagrzanego do 100°C piekarnika. Ubijamy śmietanę na sztywno, nakładmy na ciepłe naleśniki, które składamy na pół, i od razu podajemy.