Szarlotka z Tatr

Krzysztof
Przepisy
26.09.2014 7:11
Szarlotka z Tatr

Przepis

Składniki:

500 g mąki krupczatki

250 g masła

90 g cukru pudru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany

3 kg jabłek

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Mąkę, proszek, cukier, masło, śmietanę i żółtka posiekaj, a następnie krótko zagnieć ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ponad połową ciasta i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Resztę ciasta schowaj w woreczku do zamrażalnika.

Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych. Z pomocą malaksera pokrój jabłka na cienkie plasterki. Jabłka posyp cukrem pudrem i cynamonem. Delikatnie wymieszaj, aby przyprawy "przylepiły" się do jabłek ze wszystkich stron. Uważaj, żeby ich nie połamać.

Na wychłodzone w lodówce ciasto wyłóż wszystkie jabłka - plasterki staraj się układać poziomo. Dokładnie wyrównaj. Na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażalnika. Piecz około 60-80 minut, aż do zezłocenia się wierzchu.