Przepis
Składniki:
500 g mąki krupczatki
250 g masła
90 g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 kg jabłek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek, cukier, masło, śmietanę i żółtka posiekaj, a następnie krótko zagnieć ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ponad połową ciasta i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Resztę ciasta schowaj w woreczku do zamrażalnika.
Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych. Z pomocą malaksera pokrój jabłka na cienkie plasterki. Jabłka posyp cukrem pudrem i cynamonem. Delikatnie wymieszaj, aby przyprawy "przylepiły" się do jabłek ze wszystkich stron. Uważaj, żeby ich nie połamać.
Na wychłodzone w lodówce ciasto wyłóż wszystkie jabłka - plasterki staraj się układać poziomo. Dokładnie wyrównaj. Na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażalnika. Piecz około 60-80 minut, aż do zezłocenia się wierzchu.