Przepis
Składniki:
1 średni kalafior
3 marchewki
łodyga selera naciowego
1 pietruszka
kawałek selera
ziele angielskie
liść laurowy
sól
odrobina cukru
1 serek topiony 100g śmietankowy
łyżka słodkiej śmietany (ja używam gęstej 18% z Piątnicy)
natka lub koperek
Na pulpety:
500g mięsa mielonego (łopatka, szynka, drób)
1 jajko
trochę kaszy manny
sól
pieprz
Wykonanie:
Warzywka myjemy, obieramy wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy. Mięso mielimy, dodajemy do niego jajko, kaszę manną, sól, pieprz i wyrabiamy na gładką masę. Mokrą dłonią formujemy niewielkie pulpeciki i wrzucamy na wodę z naszymi warzywkami. Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy dokładnie umyty i pokrojony na różyczki kalafior oraz nasz serek topiony. Całość gotujemy do miękkości warzyw i pulpetów - ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie warzywa wyjmujemy i doprawiamy zupę solą i odrobiną cukru. Marchewkę (zawsze gotuję w zupie całe warzywa) kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do garnka. Mimo, że do zupy dodaliśmy kremowy serek, ja do kalafiorowej zawsze dodaję słodką 18% śmietanę, bo lubię jak jest delikatna w smaku. Całość posypuję sporą ilością zielonej natki lub koperku. Podaje z drobnym makaronem.