Zupa na serku topionym

Ewelina
Zupy
10.08.2014 9:04
Zupa na serku topionym

Przepis

Składniki:

1 średni kalafior

3 marchewki

łodyga selera naciowego

1 pietruszka

kawałek selera

ziele angielskie

liść laurowy

sól

odrobina cukru

1 serek topiony 100g śmietankowy

łyżka słodkiej śmietany (ja używam gęstej 18% z Piątnicy)

natka lub koperek

Na pulpety:

500g mięsa mielonego (łopatka, szynka, drób)

1 jajko

trochę kaszy manny

sól

pieprz

Wykonanie:

Warzywka myjemy, obieramy wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy. Mięso mielimy, dodajemy do niego jajko, kaszę manną, sól, pieprz i wyrabiamy na gładką masę. Mokrą dłonią formujemy niewielkie pulpeciki i wrzucamy na wodę z naszymi warzywkami. Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy dokładnie umyty i pokrojony na różyczki kalafior oraz nasz serek topiony. Całość gotujemy do miękkości warzyw i pulpetów - ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie warzywa wyjmujemy i doprawiamy zupę solą i odrobiną cukru. Marchewkę (zawsze gotuję w zupie całe warzywa) kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do garnka. Mimo, że do zupy dodaliśmy kremowy serek, ja do kalafiorowej zawsze dodaję słodką 18% śmietanę, bo lubię jak jest delikatna w smaku. Całość posypuję sporą ilością zielonej natki lub koperku. Podaje z drobnym makaronem.