Składniki: 500 g świeżych pieczarek 1 jajko 1 szklanka wody do ciasta 1 szklanka mąki olej do smażenia 1 litr wody do zalewy 6 łyżek octu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30% 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 cebula 3 liście laurowe 3 ziela angielskiego Pieczarki opłucz, osusz i poodcinaj wystające nóżki. Pieczarki można panierować na dwa sposoby – w jajku i bułce tartej lub w cieście naleśnikowym i bułce. W rondlu umieść 1 litr wody, ocet, koncentrat, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie – zagotuj (nie trzeba długo gotować, wystarczą 3-4 minuty). Te pieczarki są panierowane w cieście naleśnikowym, dlatego stojąc w zalewie trochę spęcznieją (powiększą swoją objętość). 😉 Świetne na przekąskę, poczęstunek dla gości lub zagryzkę pod wódeczkę😃 Dobrze smakują z pieczywem lub do kanapek. Gotową zalewą zalej pieczarki, szczelnie zamknij i odstaw na kilka godzin lub na noc, by się przegryzły.