Składniki na pieczone ziemniaki z sosem śmietanowym: około 800 g ziemniaków (w sezonie mogą być młode) łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżka oliwy papryka w proszku, rozmaryn, tymianek Sos śmietanowy: szklanka śmietany 12% ząbek czosnku łyżka soku z cytryny pęczek koperku sól, pieprz Mięciutkie w środku ziemniaki z chrupiącą i aromatyczną skórką podane ze śmietaną w towarzystwie koperku, jako dziecko mogłam jeść codziennie i nigdy mi się nie nudziły. Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru na półtwardo. Potrawa może stanowić samodzielny posiłek, albo można ją podać na obiad w towarzystwie np. jajka sadzonego i ulubionej surówki. Małe pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na pół, albo na cztery części. Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby jak najmniej stykały się ze sobą.