Składniki: Zaczyn: 40 g drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml letniej wody 100 g mąki orkiszowej 400 g mąki pszennej 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki siemienia lnianego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 300 ml letniej wody Do dużej miski wsypujemy mąką orkiszową oraz pszenną, siemie lniane (zostawiamy trochę ziaren do posypania wierzchu chleba), dodajemy poszatkowany drobno czosnek, zioła prowansalskie, sól, zaczyn oraz wodę. Dodajemy letnią wodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 80°C i pieczemy przez 15 minut.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://qchniapoprostu.blogspot.com/2020/07/chleb-czosnkowy-z-siemieniem-lnianym.html