Gofry z cukinią i serem

Julianna
Śniadania
16.07.2020 11:37
Gofry z cukinią i serem

Na co zwrócić uwagę przy wyborze gofrownicy pisałam tu: Gofry z cukinią i serem Składniki (na 4 porcje): 1 cukinia (ok 400g) 150g twarogu 100g tartego żółtego sera lub mozzarelli 2 jajka 2/3 szklanki mąki 0,5 łyżeczki sody 1 łyżka jogurtu lub śmietany 2 łyżki oleju sól pieprz kilka gałązek koperku i natki pietruszki szczypta ulubionych ziół (np. tymianek, prowansalskie, greckie) Ze względu na swój wytrawny smak mogą być potrawą śniadaniową albo kolacyjną, można je podać z sosem jogurtowym, sałatką albo jajkiem sadzonym lub gotowanym w koszulce. Uwaga: nie należy otwierać gofrownicy zanim gofry się zarumienią (ok 2-3min, zależy od gofrownicy), inaczej będą się rozrywać. Gofry zdejmować za pomocą patyczka, mogą lekko kleić się do gofrownicy ze względu na topiący się ser. Gofry z cukinią, twarogiem i serem zajęły miejsce w czołówce najlepszych gofrów, jakie zdarzyło mi się jeść. Upieczone gofry podawać wg uznania, np. z sosem, jajkiem lub sałatką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2020/07/gofry-z-cukinia-i-serem.html