Kopytka z batatów z mozzarellą i pomidorami

Dorota
Obiad
16.07.2020 12:48
Kopytka z batatów z mozzarellą i pomidorami

Składniki na kopytka (około 30-40 kopytek): 1 duży batat – około 350 g 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej około 200-220 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej sól 1 jajko W tym drugim wypadku wrzucamy 2 łyżki masła na patelnię, rozgrzewamy je, wrzucamy kopytka i smazymi na złoto z dwóch stron. Może by tak zrobić kopytka z batatów z mozzarellą i pomidorami? Zdrowe kopytka batatowe po włosku Na stolnicy wysypujemy część mąki i skrobię, dodajemy sól i puree z batatów oraz jajko, wyrabiamy gładkie ciasto, w miare potrzeby dosypując mąki. Jak zrobić kopytka z batatów z mozzarellą i pomidorami? Dzielimy ciasto na części, z każdej formujemy wałek i kroimy 2 cm kopytka. Wskazówki: Jeżeli chcecie, możecie zrobić od razu więcej kopytek i podać je z burakami i serem kozim – według tego przepisu. A jeżeli przygotujecie je wcześniej, możecie je również potem tylko podsmażyć na patelni i kolacja będzie gotowa w 5 minut! Po pierwsze, są bardziej intensywne w smaku, dzięki czemu świetnie komponują się np. z burakami. Możemy podawać kopytka prosto po ugotowaniu lub podsmażyć je na maśle. Okazuje się, że komponują się też świetnie z mozzarellą i pomidorami. Bataty obieramy, owijamy folią aluminiową (lub wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką) i pieczemy do miękkości około 50 minut. Możecie z nich zrobić pizzę, mus czekoladowy albo upiec je i nadziać tuńczykiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/kopytka-z-batatow-z-mozzarella-i-pomidorami/