Smaczne połączenie śledzika z ogórkami, marynowanymi grzybkami i cebulką😉 Zimna przekąska, którą możesz przygotować dzień lub dwa dni przed podaniem, np. dla gości, na imprezę lub Wigilię😉 Składniki: 400 g filetów śledziowych (około 4-6 sztuk) cebula 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe 10 marynowanych grzybków leśnych lub pieczarek 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% łyżka majonezu łyżeczka musztardy, np. sarepskiej łyżeczka płynnego miodu łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz Po 2-3 godzinach moczenia sprawdź, czy są nadal zbyt słone – jeśli tak, wymień wodę na świeżą i ponownie odstaw na godzinę lub dwie. Cebulę, ogórki i grzybki drobno posiekaj. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki – ułóż je na talerzu i przykryj przygotowanym sosem lub dodaj do sosu i podawaj w miseczce. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, by sól odmokła.