Składniki: 7 słoików 500 ml - 2,2 kg ogórków gruntowych Zalewa: - 1,5 l wody - 250 g przecieru pomidorowego - 180 g cukru - 2 łyżki soli - 150 ml octu spirytusowego - parasole kopru - 12-16 ziarenek ziela angielskiego - 5-7 ząbków czosnku - opcjonalnie liście porzeczki Przygotowanie: - Ogórki dokładnie umyć i moczyć w czystej, zimnej wodzie 6 – 8 godz. - Żeby zachęcić mojego małego smyka do ich konsumpcji pocięłam ogórki nożykiem do frytek, takie karbowane znacznie lepiej mu smakują, bo i lepiej wyglądają na talerzu w towarzystwie mięsa i dodatków. - Pasteryzować ok. 15 min.od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjąć słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. - Do każdego słoika włożyć gałązkę kopru z parasolem, opcjonalnie liść porzeczki, 3 – 4 ziela angielskie i ząbek czosnku – cały lub przeciśnięty przez praskę. - Ogórki pociąć nożykiem do frytek, jeden ogórek na 4 długie kawałki, układać w słoikach ściśle, jeden przy drugim. Polecam również mój sprawdzony przepis na ogórki w zalewie ketchupowej na zimę.