Składniki na ratatouille z bobem (około 4 porcje): 250 g bobu 2 papryki czerwone (można dodać też inny kolor) 2 średniej wielkości cukinie bakłażan duża cebula 2 ząbki czosnku 600 ml passaty pomidorowej 150 ml wody oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól, pieprz Osoby będące na diecie mogą się nim zajadać praktycznie bezkarnie, gdyż w 100 g potrawy jest tylko 30 kcal. Ratatouille z bobem to pyszne, zdrowe, lekkie i aromatyczne danie w sam raz na jarski obiad czy kolację. Zobacz inne przepisy na wegetariańskie potrawy na obiad: Całość dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Bób wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy około 10 minut (jeśli jest młody), aż będzie miękki. Po tym czasie płuczemy z soli i kroimy w niezbyt drobną kostkę. W dość sporym garnku rozpuszczamy łyżkę masła albo rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy cebulę i czosnek. Przerośniętą najpierw obieramy, następnie przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy gniazda nasienne.