Składniki jogurt grecki, duży (ok. 400 g) ulubione dodatki i przyprawy – u mnie przyprawa Kamis Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią, 15 g (1 op.) – można dodać szczypiorek, cebulkę, rzodkiewkę, świeże lub suszone zioła itp. sól, szczypta dodatkowo – gaza, słoik lub sitko, długa wykałaczka, gumka lub sznurek Wykonanie Jogurt grecki przekładamy do miseczki. Umieszczamy ją na górze słoika (robiąc wgłębienie na jogurt, dobrze jest ją przymocować gumką lub sznurkiem) lub w sitku i przelewamy na nią przyprawiony jogurt. Na górze słoika kładziemy długą wykałaczkę lub cokolwiek innego na czym zawieszamy gazę z serkiem. Gazę składamy na pół lub na cztery, w zależności jak dużą macie. Następnie zawijamy gazę u góry, wiążemy na supeł lub związujemy gumką czy sznurkiem.