Składniki dojrzałe awokado jeden ogórek szklarniowy lub 3-4 gruntowe łyżka posiekanego koperku łyżeczka posiekanej mięty 2-3 listki bazylii sok z połowy cytryny lub limonki mały ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru 100 ml mleka kokosowego (można zamienić na inne roślinne lub krowie) 300 g maślanki/kefiru (ok. 1,5 szklanki) sól, pieprz do podania: pokrojony w kostkę ogórek, feta, jajko grzanki, oliwa itp. Dla mnie jest fantastyczny z pokruszoną fetą, kroplą delikatnej oliwy i chrupiącymi grzankami, ale równie dobrze można go podać z jajkiem na twardo, jajkiem w koszulce, wędzonym łososiem lub po prostu kleksem śmietany. Zakochałam się od pierwszego wejrzenia w CHŁODNIKU LITEWSKIM i jak tylko można kupić botwinkę, to od razu zabieram się za ten przepis. Ten chłodnik właściwie może mieć wiele twarzy, w zależności od tego, z czym go podamy lub jakich ziół użyjemy. Wkładamy również obrany czosnek, imbir, zioła oraz wlewamy sok z cytryny/limonki. Liczba porcji 2 Wartości odżywcze (bez dodatków): 100 g 1 porcja Kcal 73 261 B 2,1 7,5 T 5,2 18,8 Za każdym razem kiedy go zajadam, to przypominają mi się greckie wakacje, smaki śródziemnomorskie i prawdziwy sos tzatziki. Ale przecież, na litewskim świat chłodników się nie kończy!