Gwarantuję Wam, że cała blacha szybko znika :) - 3,5 szklanki mąki pszennej (do ciasta drożdżowego), - ok. 1 i ok.1/3 szklanki wody, - 2 płaskie łyżeczki soli, - ok. 2 łyżki oliwy Gallo Classico. Ciasto będzie gęste, lepiące się, ale przypominające kulę, podnosimy je z miski przy pomocy szpatułki lub ręką, wlewamy 2 łyżki oliwy do miski i ponownie wkładamy ciasto, tak żeby obtoczyć jew oliwie z każdej strony. Do focacci możemy wcisnąć w ciasto pomidorki koktajlowe, oliwki albo suszone pomidory na etapie wykładania ciasta na blachę albo tuż przed pieczeniem - wtedy będą bardziej na wierzchu. Rozciągamy je palcami, robiąc w cieście wgniecenia palcami i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 1,5-2 godziny. Zaczyn: - 1/2 szklanki ciepłej wody, - 15 g świeżych drożdży, - 15 g świeżych drożdży, - 1 łyżka mąki, - odrobina cukru. Wykonanie: Robimy zaczyn na drożdze: 15g drożdzy rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody dodajemy mąkę i odrobinę cukru. Rano (min. po 8 godz.) formę do pieczenia ok. 35x25 cm smarujemy 1-2 łyżki oliwy (spód i boki) i przekładamy ciasto. Odstawiamy na ok. 15 min do wyraźnego ruszenia się drożdży.