Polecam! Kruche ciasto: - 350 g mąki pszennej - 3 łyżki kakao - 200 g masła, zimnego - 120 g cukru pudru - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: - 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka - 300 g kwaśnej śmietany 18% - 3 jajka - 200 g cukru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 1 budyń śmietankowy ( 40 g ) - skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej W naczyniu umieścić wszystkie składniki na masę serową - zmielony twaróg, śmietanę, oba cukry, jajka, budyń oraz skórkę z cytryny i zmiksować na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Oba kawałki ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 - 1,5 godziny. Formę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z zamrażalnika wyjąć większy kawałek ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód formy. Z zamrażalnika wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch sernika. Po upływie czasu pieczenia wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na około 15 minut, następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Dodać jajko oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż składniki zaczną się ze sobą łączyć i przypominać kruszonkę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C ( na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem włożyć do lodówki ). Ciasto podzielić na 2 części, jedną mniejszą i jedną większą - tak mniej więcej 2/3 i 1/3. Dodać cukier puder, wymieszać ( w razie potrzeby cukier puder również przesiać - jeżeli zbity jest w grudki ).