Składniki na 12 sztuk: 490 g mąki pszennej 30 g drożdży 100 g masła 215 ml mleka 2 żółtka 1 jajko 50 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Budyń: 300 ml mleka 20 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka 50 g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Rabarbar karmelizowany: 400 g rabarbaru ( waga samych łodyg, po odcięciu końcówek ) 100 g brązowego cukru Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g masła 50 g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: 1 jajko, do posmarowania drożdżówek Wykonanie: Ciasto: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Rabarbar karmelizujemy w piekarniku; można też zrobić to na patelni, ale uważam, że wariant z piekarnikiem jest bezpieczniejszy - na patelni jest duże ryzyko przypalenia cukru i rozgotowania rabarbaru, a ja wolę, aby zachował swój kształt :). Pozostałe mleko ( 200 ml ) zagotować z cukrem i cukrem z wanilią. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z cukrem, cukrem z wanilią i solą. Kruszonka: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem i cukrem z wanilią. Budyń: W naczyniu zmiksować 100 ml mleka, żółtka oraz obie mąki, na gładką, bezgrudkową masę. Postawić z powrotem na palniku i cały czas mieszając ugotować budyń ( budyń będzie bardzo gęsty ). Wlać odrobinę letniego mleka, wymieszać ( rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany ), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Wymieszać wszystko do połączenia i chwilę wyrabiać, następnie dodać roztopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( wyrabiać przez co najmniej kilka minut ). Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1,5 godziny ).