Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej 400 ml mleka 50 g drożdży 1 jajko 3 żółtka 120 g masła 240 g cukru kilka kropel aromatu migdałowego szczypta soli Masa makowa: 500 g maku 150 g cukru 4 łyżki miodu 50 g masła 100 g rodzynków około 50 g ulubionych orzechów, posiekanych opcjonalnie - pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka cynamonu ekstrakt z migdałów lub aromat migdałowy - ilość wedle uznania, do smaku ( u mnie około 2 łyżeczki ) 3 białka Wykonanie: Ciasto: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. UWAGA: Zawijanie makowców w papier nie jest konieczne, można umieścić je bezpośrednio w foremkach ( z tym, że wówczas natłuszczonych ), lecz tak jak napisałam wyżej - papier pozwoli zachować ładny kształt naszych strucli. Do takiego makowca naprawdę warto własnoręcznie przygotować makową masę; tej gotowej z puszki akurat w tym przypadku nie polecam...i wiem co mówię ;), ponieważ bazuję na niemiłym doświadczeniu Dobrze wyrobione ciasto uformować w kulę, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/do podwojenia objętości ( około 1,5 - 2 godziny ). UWAGA: Nie jest konieczne mielenie maku wraz z cukrem; cukier może być dodany do zmielonego już maku wraz z pozostałymi składnikami. Aby zachować ładny kształt makowców i uniknąć zapadnięcia ich wierzchu, każdy z makowców warto zawinąć w papier do pieczenia posmarowany olejem. mojej Mamy właśnie z taką gotową masą ( pozwolicie jednak, że w szczegóły wdawać się nie będę ;) ). Niegdyś obecny na świątecznym stole w moim rodzinnym domu w każde Boże Narodzenie. Odsączony mak dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa, podczas drugiego mielenia dodając cukier - przykładowo: 2 łyżki maku, 1 łyżka cukru. Zawinięte makowce umieścić w podłużnych foremkach/keksówkach i pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Z przepisu wychodzą 4 strucle; jeżeli jest to dla Was za dużo, możecie oczywiście zrobić wszystko z połowy składników. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o o długości około 30 cm i szerokości około 25 cm. Piec w temperaturze 170°C przez około 45 minut, do ładnego złoto - brązowego koloru ( kolor będzie widoczny przez papier ). Na każdy prostokąt wyłożyć masę makową, pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca od brzegów. Żółtka oraz całe jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Gdy zmienią konsystencję na płynną, dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek.