Jagodzianki z kruszonką bez glutenu

Sylwia
Desery
06.07.2020 14:33
Jagodzianki z kruszonką bez glutenu

Jagodzianki z kruszonką bez glutenu – składniki i przygotowanie Składniki na 6 jagodzianek 1 jajko 200 g lekko ciepłego mleka 50 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 60 g roztopionego masła 1,5 łyżeczki octu 250 g mąki bezglutenowej np 90 g maki ryżowej 80 g mąki owsianej bez glutenu 80 g tapioki lub innej skrobi* 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 16-17 g łusek babki jajowatej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru (można więcej, przy tej ilości bułki są mało słodkie) *dodając inną skrobie możliwe, że będzie trzeba dodać jej więcej, gdyż każda mąka inaczej chłonie płyny i uelastycznia ciasto. Dodatkowo owoce – borówki, jagody, maliny, poziomki, truskawki… jajko do posmarowania bułeczek Kruszonka 20 g zimnego masła 40 g mąki np 30 owsianej i 10 g skrobi 20 g cukru PRZYGOTOWANIE Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Wierzch ciasta obsypujemy delikatnie skrobią (u mnie pół łyżki) a następnie za pomocą łyżki dzielimy je na 6 równych części – u mnie każda miała około 110 gramów. Jagodzianki z kruszonką bez glutenu U mnie to bardziej borówianki i malinianki, gdyż tutaj gdzie mieszkam, nie ma szans na kupno świeżych jagód. Można to zrobić albo za pomocą łyżki albo dłoni, wtedy należy ciasto delikatnie ugniatać, gdyż końcowa konsystencja jest zwarta ale nadal klejąca. Ze świeżych drożdży robimy zaczyn – w misce umieszczamy drożdże, łyżkę cukru, 2-3 łyżki mieszanki mąk oraz trochę mleka. Jeśli lubicie słodkie wypieki, dodajcie do ciasta więcej cukru, gdyż przy dwóch łyżkach jagodzianki są delikatnie słodkie. Tak samo z owocami, jeśli Wasze są kwaśne, przed umieszczaniem w bułce możecie wymieszać je z cukrem. Gotowe bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut. U mnie wersja z kruszonką, ale możecie ją pominąć i gotowe bułeczki obsypać cukrem pudrem lub oblać lukrem. Jeśli Wam zostaną na następny dzień, możecie napisać w komentarzu, czy nadal są zjadliwe. Na środku placka umieszczamy sporą ilość owoców i delikatnie sklejamy brzegi ciasta aby powstała owalna bułeczka. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Jagodzianki piekłam w południe a ostatnią sztukę zjedliśmy tego samego dnia wieczorem, więc niestety nie wiem jak długo zachowają świeżość.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/jagodzianki-z-kruszonka-bez-glutenu/