Bezglutenowy biszkopt piernikowy

Sylwia
Ciasta
26.11.2019 19:07
Bezglutenowy biszkopt piernikowy

Bezglutenowy biszkopt piernikowy Składniki na blachę 18×18 cm Biszkopt 3 jajka (białka i żółtka osobno) 50 g cukru 40 g oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego 15 g gorzkiego kakao 80 g mąk bezglutenowych np 20 g mąki ryżowej 40 g mąki owsianej bez glutenu 20 g skrobi ziemniaczanej 3 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika Masa 150-200 g serka mascarpone 200 g kremówki (u mnie 32%) 6 g żelatyny 40 g wody 30 g cukru pudru (lub do smaku) Dodatkowo na wierzch 80 g orzechów – u mnie po 40 g laskowych i włoskich Bezglutenowy biszkopt piernikowy – przygotowanie BISZKOPT Polewa 80 g czekolady ( u mnie mleczna) 50 g śmietanki kremówki 15 g masła 1 pełna łyżeczka gorzkiego kakao W składzie biszkoptu jest woda i olej, dzięki czemu ciasto jest bardzo delikatne i nie wymaga mocnego nasączenia, gdyż nie jest tak suche jak standardowy biszkopt. Spód ciasta pozostawić w formie, natomiast drugą cześć najlepiej położyć na desce lub innej płaskiej powierzchni (takiej, z której później łatwo będziemy mogli zsunąć lub obrócić biszkopt). Drugi – biszkopt, który leży na desce delikatnie zsunąć na masę a następnie nasączyć. Na koniec dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Pierwszy – biszkopt, który leży na desce lub np talerzu należy delikatnie nasączyć. Minusem tego jest to, iż ciasto jest bardzo kruche, dlatego należy postępować z nim bardzo ostrożnie. UWAGA – najlepiej, żeby biszkopt w trakcie przecinania leżał na tortownicy/blaszce lub innym miejscu docelowym. Bezglutenowy biszkopt piernikowy Delikatny mocno kakaowy biszkopt z dodatkiem przyprawy piernikowej, przełożony masą z serka mascarpone i kremówki. Nasączenie 100 g wody po 1 łyżeczce gorzkiego kakao, cukru pudru i cynamonu (u mnie cejloński) Minusem drugiej metody jest to, iż biszkopt będzie mokry z wierzchu i polewa może gorzej się trzymać. Włożyć do lodówki na minimum dwie godziny a najlepiej na całą noc. 🙂 Zachwycała się nim nawet moja córka, która jeśli chodzi o ciasta jest bardzo wybredna. Ponieważ ciasto jest kruche, przenoszenie drugiej części może sprawić problem (mi pękła i trochę się pokruszyła). Ponieważ ciasto jest bardzo kruche, należy jak najmniej je podnosić. Spróbować czy masa jest odpowiednio słodka (należy pamiętać, że przy mniej słodkim biszkopcie masa musi być słodsza). Gotową masę wyłożyć na nasączony biszkopt. Z zimnego delikatnie oderwać papier i przeciąć na pół.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowy-biszkopt-piernikowy/