Czekoladowe muffinki z nadzieniem serowym

Ewa
Ciasta
06.07.2020 7:44
Czekoladowe muffinki z nadzieniem serowym

Oczywiście o ile w pierwszym dniu wykażemy się silną wolą i nie zjemy wszystkich od razu;) Koniecznie je przygotujcie! Masa serowa: 125 g tłustego twarogu 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka mąki pszennej 1 białko Ciasto na muffiny: 1 i 1/2 szkl. wody 1/2 szkl. jogurtu greckiego w temp. pokojowej 1/3 szkl. oleju 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Na środku umieszczamy po 1 czubatej łyżeczce zmrożonego nadzienia serowego, w które opcjonalnie możemy włożyć po 1-2 wiśniach z kompotu. Opcjonalnie: kilka wiśni z kompotu W małej miseczce umieszczamy twaróg (ja wykorzystałam gładki twaróg sernikowy, który został mi z innego wypieku. Z serowym nadzieniem i słodkim, owocowym akcentem w postaci wisienki z kompotu. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie wodę, jogurt grecki, olej oraz ocet winny i ekstrakt waniliowy. kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli 1/2 szkl. Napełniamy je do 1/3 wysokości przygotowanym ciastem kakaowym (mniej więcej po 1 łyżce). Do większej miski przesiewamy mąkę z sodą oraz kakao. Jeśli macie twaróg w kostce, należy go wpierw przepuścić przez praskę). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/07/06/czekoladowe-muffiny-z-nadzieniem-serowym/