Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy na zakwasie

Sylwia
Śniadania
27.03.2020 21:34
Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy na zakwasie

3 pełne łyżki (ok 150g) zakwasu gryczano ryżowego 70 g mąki gryczanej 70 g mąki ryżowej 120 g lekko ciepłej wody Ciasto cały zaczyn 30 g mąki ryżowej 100 g mąki gryczanej 70 g skrobi ziemniaczanej 22 g zmielonego siemienia lnianego odtłuszczonego 7 g soli 220 g lekko ciepłej wody PRZYGOTOWANIE Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy na zakwasie Idealne odwzorowanie najpopularniejszego przepisu w kategorii chleb –Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy. Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy na zakwasie upiekłam na zakwasie gryczano ryżowym. Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy na zakwasie Składniki na formę 20×10 cm Zaczyn Dokładnie wymieszane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3-6 godzin. A jeśli wolicie pieczywo mniej kwaśne i bardziej pulchne, polecam chleb na zakwasie owsiano gryczanym. Pomimo, iż chleb należy do tych mniej pulchnych a w smaku jest dosyć kwaskowaty, ogólnie jest bardzo dobry. Formę z chlebem włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę na 180 stopni, grzanie góra dół. Jeśli chodzi o świeżość to polecam przechowywać go do dwóch dni, gdyż z dnia na dzień robi się coraz bardzie twardy. Upieczony chleb wyciągnąć z formy, zerwać papier, zawinąć w ściereczkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowy-chleb-gryczano-ryzowy-na-zakwasie/