Przepis
Grillowana zupa
Wprawdzie w kalendarzu wiosna ale za oknem jakby jesień, więc naszła mnie ochota
na zupę gęstą, kremową, poprawiającą humor i rozgrzewającą :)
Na 2 duże porcje potrzebujemy:
1 cukinię (około 20 dag)
1 dużą paprykę czerwoną
20 dag selera korzeniowego
2 małe gruszki
1 średnią cebulę
2 ząbki czosnku
2 szklanki wody
1 łyżeczkę przyprawy typu vegeta (najlepiej bez soli)
1 łyżeczkę kurkumy
1 łyżkę startego świeżego imbiru
(ewentualnie w proszku ale mniej)
sól, pieprz
mozarella, orzechy włoskie do podania
Cukinię, paprykę, gruszki i seler pokroiłam na cząstki (wszystko ze skórką oprócz selera),
oczywiście wcześniej wyszorowałam pod wodą. Posypałam lekko solą, pokropiłam oliwą.
Ułożyłam na folii aluminiowej, na drugim poziomie od góry,
z funkcją grill / termoobieg piekłam 20 minut na 230 stopni.
Wyglądało to tak przed pieczeniem:
Warzywa wyjęłam, dałam im chwilę ostygnąć, zdjęłam skórkę tylko z papryki.
Po upieczeniu bardzo ładnie się zdejmuje. Cebulę pokroiłam w kostkę, czosnek drobno posiekałam.
Wszystko wrzuciłam do garnka z łyżeczką oleju rzepakowego, chwilę podsmażyłam.
Wlałam wodę. Dodałam przyprawy i gotowałam ok. 30 minut.
Kiedy odrobię przestygło potraktowałam wszystko blenderem.
Ja podawałam z orzechami włoskimi i serem mozarella ale w tej kwestii oczywiście można fantazjować, grzanki, pestki dyni, ser pleśniowy, wedle gustu :)
Robi się szybko, jest rozgrzewająca i naprawdę pyszna.
Smacznego !