Grillowa zupa

Ewelina
Zupy
15.07.2014 8:14
Grillowa zupa

Przepis

Grillowana zupa

Wprawdzie w kalendarzu wiosna ale za oknem jakby jesień, więc naszła mnie ochota

na zupę gęstą, kremową, poprawiającą humor i rozgrzewającą :)

Na 2 duże porcje potrzebujemy:

1 cukinię (około 20 dag)

1 dużą paprykę czerwoną

20 dag selera korzeniowego

2 małe gruszki

1 średnią cebulę

2 ząbki czosnku

2 szklanki wody

1 łyżeczkę przyprawy typu vegeta (najlepiej bez soli)

1 łyżeczkę kurkumy

1 łyżkę startego świeżego imbiru

(ewentualnie w proszku ale mniej)

sól, pieprz

mozarella, orzechy włoskie do podania

Cukinię, paprykę, gruszki i seler pokroiłam na cząstki (wszystko ze skórką oprócz selera),

oczywiście wcześniej wyszorowałam pod wodą. Posypałam lekko solą, pokropiłam oliwą.

Ułożyłam na folii aluminiowej, na drugim poziomie od góry,

z funkcją grill / termoobieg piekłam 20 minut na 230 stopni.

Wyglądało to tak przed pieczeniem:

Warzywa wyjęłam, dałam im chwilę ostygnąć, zdjęłam skórkę tylko z papryki.

Po upieczeniu bardzo ładnie się zdejmuje. Cebulę pokroiłam w kostkę, czosnek drobno posiekałam.

Wszystko wrzuciłam do garnka z łyżeczką oleju rzepakowego, chwilę podsmażyłam.

Wlałam wodę. Dodałam przyprawy i gotowałam ok. 30 minut.

Kiedy odrobię przestygło potraktowałam wszystko blenderem.

Ja podawałam z orzechami włoskimi i serem mozarella ale w tej kwestii oczywiście można fantazjować, grzanki, pestki dyni, ser pleśniowy, wedle gustu :)

Robi się szybko, jest rozgrzewająca i naprawdę pyszna.

Smacznego !

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną