kluski na parze bez jajek (bezglutenowe)

Sylwia

Obiad

01.07.2020 16:44

kluski na parze bez jajek (bezglutenowe)

Składniki na 3 kluski 140 g mąki bezglutenowej np 50 g mąki ryżowej 45 g skrobi ( u mnie kukurydziana ale może być również tapioka lub ziemniaczana) + do podsypania 45 g maki gryczanej 10 g zmielonego siemienia lnianego* (u mnie odtłuszczone) 4 g łusek babki jajowatej 6 g świeżych drożdży lub 3 g instant 1 łyżeczka cukru (w wersji słodkiej należy dodać więcej cukru) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli (w wersji słodkiej należy dodać mniej soli) 150 g lekko ciepłego mleka 15 g roztopionego i przestudzonego masła 1 łyżeczka octu np jabłkowego *siemię lniane można zastąpić łuskami babki jajowatej, należy wtedy dać jej nie 4 g a 9-10 gramów. Nie są tak pulchne jak te na mące owsianej i jajku, ale ogólnie jak na tyle wykluczeń, to według mnie są bardzo dobre. Następnie dłonie odsypujemy skrobią i za pomocą łyżki ciasto dzielimy na 3 części, każda po około 100-110 g. Co prawda nie są to kluski na parze, ale wyrabianie bułek drożdżowych za każdym razem jest takie samo. Następnie ściągnąć na deskę lub kratkę i odstawić na 3-5 minut. na parze bez jajek (bezglutenowe) Bez glutenu, bez jajka i bez mąki owsianej Do wyrośniętego ciasta dodajemy łyżeczkę octu i mieszamy (prawdopodobnie będzie za rzadkie, żeby zrobić do ręką, dlatego proponuje wymieszać je za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki). Z każdej części formujemy kulki, które odkładamy na przyprószona mąką matę lub deskę do ponownego wyrośnięcia. Poniższy przepis jest na kluski, które bardziej pasują do słonego sosu niż np jagód. Wyrośnięte kluski ułożyć na ściereczce, koszyczku, nakładce czy innym docelowym miejscu, gdzie będą gotowane. 🙂 Nie wierzyłam, że te kluski się udadzą i to za pierwszym razem 😉 na parze bez jajek (bezglutenowe) – składniki i przygotowanie Gotować na parze około 10-15 minut.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/kluski-na-parze-bez-jajek-bezglutenowe/