Składniki: - 1 duża podwójna pierś z kurczaka - sól i pieprz do smaku - ulubiona przyprawa do drobiu - 450 g szpinaku w liściach użyłam mrożonego - 1 duża cebula - 2-3 ząbki czosnku - 700 g passaty pomidorowej z czosnkiem - 2-3 łyżki oleju do smażenia - 500 g makaronu penne Przygotowanie: - Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę wedle uznania, przełożyć do miseczki, oprószyć solą i pieprzem, ulubioną przyprawą do drobiu. Przełożyć zawartość patelni do garnka z mięsem, zalać passatą pomidorową i gotować na małym ogniu ok. 15 min. na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Makarony lubimy pod każdą postacią, zawsze bardzo chętnie zjadamy z sosem pomidorowym, a dziś dodatkowo wzbogacony o pierś z kurczaka i liście szpinaku. Mięso można odstawić na parę godz. do lodówki lub od razu wrzucić na rozgrzaną patelnie z olejem i podsmażyć do zarumienienia, następnie przełożyć do garnka.