Bezglutenowe batoniki owsiane z miodem Składniki na blachę 24×24 cm PRZEPIS 1 – Bezglutenowe batoniki owsiane z miodem ORZECHOWE - 200 g płatków owsianych bez glutenu (u mnie Incola gluten free) - 50 g masła - 60 g masła orzechowego (u mnie z orzechów ziemnych) - 70-100 g miodu ( u mnie rzepakowy, niepłynny) - 60 g orzechów laskowych - 50 g płatków migdałowych - 60 g orzechów włoskich PRZEPIS 2 – Bezglutenowe batoniki owsiane z miodem KAKAOWE - 200 g płatków owsianych bez glutenu (u mnie Incola gluten free) - 120 g masła - 70-100 g miodu - 30 g orzechów laskowych - 50 g płatków migdałowych - 30 g orzechów włoskich - 80 g suszonych owoców ( u mnie żurawina i wiśnie) - 30 g dropsów czekoladowych - 10 g gorzkiego kakao PRZYGOTOWANIE - Piekarnik ustawić na 170 stopni, grzanie góra dół. Ze składników suchych można wykorzystać: - orzechy - ziarna np słonecznik, siemię lniane, pestki dyni… - suszone owoce np morele, śliwkę, żurawinę, wiśnię, mango… - wiórki kokosowe, - dropsy czekoladowe Batoniki orzechowe – składają się głównie z płatków owsianych i orzechów. Idealne na przekąskę do szkoły, pracy, na drugie śniadanie czy kolację na przykład jako dodatek do jogurtu. Bez współpracy też by powstał, ponieważ przepis na batoniki był w planach na styczeń 😉 Do moich dodałam sporo mocno wilgotnych wiśni, więc podejrzewam, że to one są tego przyczyną, ale z drugiej strony, dzięki temu batoniki nie są suche. Po tym czasie batony wraz z papierem delikatnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Dodając owoce (zwłaszcza te soczyste) musicie się liczyć z tym, iż batony będą bardziej miękkie. Bezglutenowe batoniki owsiane z miodem należy przechowywać w zamkniętym pojemniku np puszce. Mocno orzechowe, delikatnie słodkie i zdecydowanie bardziej zwarte i twardsze (spokojnie, nie kamyki, nie połamiecie zębów ;)) od wersji kakaowej. Bezglutenowe batoniki owsiane z miodem Szybkie, proste i bardzo smaczne. Sprawdzą się również jako dodatek do kawy, czy mała zachcianka, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Nie żeby orzechowe mi nie smakowały, nic z tych rzeczy. Należy liczyć się z tym, iż po kilku dniach mogą stracić chrupkość. Przepis powstał w ramach współpracy z marką Incola gluten free.