Rustykalna tarta z rabarbarem bez glutenu

Sylwia

Ciasta

25.04.2020 13:12

Rustykalna tarta z rabarbarem bez glutenu

Rustykalna tarta z rabarbarem bez glutenu – składniki i przygotowanie Składniki na tartę o średnicy około 24-25 cm Ciasto 125 g zimnego masła 200 g mąki bezglutenowej np 70 g mąki ryżowej 40 g tapioki + do podsypania 50 mąki owsianej bez glutenu 40 g mąki kukurydzianej 1 średniej wielkości jajko 50 g cukru Dodatkowo 600 g rabarbaru 60 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie) 30 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 1-2 łyżki roztopionego masła PRZYGOTOWANIE – w drugim przepisie, tym bez jajek, dodane są zdjęcia krok po kroku jak robię ciasto Rustykalna tarta bez glutenu i jajek. Pod rozwałkowane ciasto wkładamy spód od tortownicy o średnicy około 24-25 cm – blacha bardzo ułatwia krojenie i przenoszenie tarty bez kruszenia jej – ciepłe ciasto jest bardzo kruche. Tutaj, kruche ciasto przygotowałam z jajkiem, natomiast w drugim poście jest przepis bez jajka i z innym nadzieniem Rustykalna tarta bez glutenu i jajek. Schodzone ciasto kładziemy na papierze do pieczenia, obsypujemy mąką i delikatnie rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy około 30 centymetrów. Rustykalna tarta z rabarbarem bez glutenu To moje pierwsze tego typu ciasto, więc na lekkie niedoskonałości (zewnętrzne pęknięcia) proszę przymknąć oko A tak na prawdę, to te pęknięcia powstały, ponieważ kruche ciasto bezglutenowe jest bardzo ale to bardzo delikatne. Rozwiązanie 1 – delikatnie, za pomocą noża odklejamy około 5 cm brzegu, a następnie mąką obsypujemy spód ciasta. Brzegi polecam zrobić mniejsze niż u mnie, ja swoje ciasto trochę za mocno rozwałkowałam, przez co miałam duże, cienkie brzegi. Na koniec zagniatamy w kulkę, przekładamy do woreczka i władamy do lodówki na około godzinę. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Rozwiązanie 2 – to się uda, jeśli rozwałkowane ciasto jest nadal zimne. Rabarbar rozkładamy na środku ciasta, wyrównujemy a następnie brzegi placka zawijamy na nadzienie. Drugi, taki sam kawałek papieru do pieczenia przykładamy do wierzchu ciasta i obracamy tak, że nowy papier znajduje się na dole.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/rustykalna-tarta-z-rabarbarem-bez-glutenu/