Zielona sałatka z fetą : - 50-80 g rukoli - około 100 g świeżego szpinaku - 1 zielony ogórek - kilka zielonych oliwek (u mnie z migdałem) - 1 op. sera feta lub favita - 3 łyżki płynnego miodu - 2-3 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej - 2 łyżki oleju - sok z połowy małej cytryny Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół. Szaszłyki drobiowe z papryką - 3 pojedyncze filety z kurczaka - 1 duża czerwona papryka - 1 duża żółta papryka - 2 małe cebule Szaszłyki drobiowe z cukinią: - 3 pojedyncze filety z kurczaka - 2 małe cukinie - niewielka ilość świeżej kolendry Dziś mam dla Was propozycję na super smaczne grillowe menu – będzie pyszna sałatka z rukoli, świeżego szpinaku, zielonego ogórka, oliwek i fety oraz dwa rodzaje szaszłyków drobiowych, oba przygotowane na bazie jednej marynaty – w końcu oprócz tego, że ma być smacznie, dobrze aby było też szybko, prawda? Zdecydowanie polecam:) Marynata do mięs z grilla - troszkę mniej niż 1/2 szklanki sosu sojowego - 1/2 szklanki wody - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 3 łyżki ketchupu Ketchup Kielecki pikantny - 4 łyżki oleju - 1 łyżka płynnego miodu - 2 ząbki czosnku - odrobina pieprzu - 2-3 łyżki wódki lub spirytusu Przy przygotowaniu szaszłyków (których wyszło mi po 6 sztuk z każdego rodzaju) przeprowadziłam mały eksperyment i część mięska zamarynowałam wcześniej, a część pokrywałam marynatą na bieżąco w trakcie grillowania. Cebulę kroimy na ćwiartki, lub w ósemki. Cukinię (po odkrojeniu końcówek) kroimy na cienkie, szerokie paseczki (można za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw). Marynata do mięs, szaszłyki drobiowe w dwóch odsłonach oraz zielona sałatka z fetą, czyli menu na grill party Nie wymagają one długiego marynowania, a jedynie kilkukrotnego posmarowania marynatą w trakcie grillowania 🙂 Do szaszłyków, które składają się głównie z mięsa, przygotowałam też zdrową, zieloną sałatkę. Następnie połówki ogórka kroimy jeszcze raz wzdłuż na pół, a następnie na krótkie paseczki. Większej różnicy w smaku nie zauważyłam, jeżeli więc przyjdzie Wam nagle ochota na takie szaszłyki, to spokojnie możecie je zrobić. W małym słoiczku umieszczamy składniki dressingu: miód, olej, sok z cytryny oraz musztardę. Do mojego grillowego menu wykorzystałam Ketchup Kielecki pikantny oraz Musztardę Kielecką grillową w nowych, wygodnych opakowaniach, które świetnie sprawdzą się podczas każdego grillowania. Do drugiego rodzaju szaszłyków paski cukinii rolujemy i nabijamy na patyczki naprzemiennie z mięskiem. Wyszła fenomenalnie i jestem pewna, że jeżeli i Wy ją przygotujecie, będziecie robić ją znacznie częściej, nie tylko na grilla, ale też do obiadu. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny lub musztardy.